Parallella mödrar

Premiär den 4 februari 2022

Almodóvar när han är som bäst

Förstföderskorna Janis och Ana (Penélope Cruz och Milena Smit) har två saker gemensamt: båda är singlar vars graviditeter var oplanerade. De känner inte varandra men hamnar i samma sal på sjukhuset. Janis som är mitt uppe i livet ångrar ingenting och ser fram mot barnets ankomst. Tonåriga Ana är rädd och osäker men vill inte behöva förlita sig på sina upptagna föräldrars hjälp. De båda mödrarna knyter oväntade band som kommer att förändra deras liv på ett omvälvande sätt. Janis har sökt efter svar angående sin familj under hela sitt liv. Som en röd tråd genom filmen löper hennes kamp för att lokalisera familjemedlemmars kroppar i en av de gravar där försvunna människor hamnade under Francos skräckvälde. Unga Ana har en komplicerad relation till sin mamma (Aitana Sánchez-Gijón), en frånskild skådespelerska som koncentrerar sig på att lyckas slå igenom på tiljorna innan hon i omvärldens ögon blir för gammal.

Pedro Almodóvar berättar en fängslande historia om moderskärlekens kraft, om kvinnors roller och om sökande efter ursprung och släktskap.

Regissör

Pedro Almodóvar

Skådespelare

Penélope Cruz
Milena Smit
Israel Elejalde
Aitana Sánchez-Gijón
Julieta Serrano
Rossy De Palma

Originaltitel

Madres Paralelas

Originalspråk

Spanska

Premiär

4 februari 2022

Variety

”Almodóvars bästa sedan Allt om min mamma”

Time

”Cruz är fantastisk –  det är kanske den bästa insatsen under hennes karriär”

Varför valde vi denna film?

Pedro Almodóvars nya film med Penélope Cruz i huvudrollen kunde vi inte motstå. PARALLELLA MÖDRAR är kanske hans bästa film sedan Allt om min mamma, där en Almodóvar i högform berättar en fängslande historia om moderskärlekens kraft och om sökande efter ursprung och släktskap.

Lotta Gerlach
Biopassets programråd